Historian om Holmsjö bildemontering

Holmsjö bildemontering startade 1956

Holmsjö bildemontering startade 1956 med handel av begagnade bilar och bildelar. Ägare var Gösta Mattsson, som tidigare bedrivit åkerirörelse. Företaget hade fyra, fem anställda och affärerna skedde i huvudsak i södra sverige. Arbetsstället var enklast tänkbara markområde.

1965 utvecklades företaget på två sätt.

Man köpte en större tomt, ca: 12.000m2 som planlades och försågs med 2,5 m högt plåtstaket och låsbara grindar. Samtidigt utökades kundkretsen till att omfatta utlandet. Grekland belv det första exportlandet. Greker, såsom Adam och Teofil Tsappos, köpte smådelar till mestadels Volvo, som de skickade i lådor till sitt hemland.

1966 omvandlades den enskilda firman till aktiebolag, Holmsjö bildemontering AB.

Kundkretsen växte, nu började även syrier och israeler att handla. Detta var i slutet av 60-talet. Scania och volvodelarna lastades på järnvägsvagnar i Holmsjö för vidare befodran till Damaskus i Syrien. Delarna till Israel lastades på båt i Göteborg. Den största försäljningen skedde dock hela tiden inom sveriges gränser. Inköpen av begagnade lasbilar skedde huvudsakligen hos större åkerier och etablerade Scania och volvoföretag. Bussarna köptes mestadels av SJ busstrafik. På 70-talet var företaget renodlat till att handla enbart med buss och lastbilsdelar.

1975 överläts firman till Gösta Mattssons son, Jan Mattsson, som arbetet sedan ungdomen tillsammans med fadern.

1982 uppfördes en ny verkstadshall. 

1984 köptes ytterligare mark, ca: 10 000 m2 Man handlade nu även med Egypten, Marocko och Sydamerika. Till Gambia såldes mycket bussdelar för turistnäringen. 

1988 byggdes kontors och personalutrymmen. Man hade tidigare huserat i en barack.

1991 var det åter dags för utveckling. Då inhandlades en 1200m2 stor lagerhall, som nedmonterades inne i Karlskrona. Den uppfördes i södra delen av området.

2004 drog Jan Mattsson sig tillbaka med ålderns rätt och sålde företaget till Torbjörn Olausson, som ändrade namnet till Holmsjö Bildemontering & Åkeri AB.

Holmsjö bildemontering idag och Torbjörns historia.

Jag startade åkeri 2002 med inköp av lastbil och släp som jag körde som anställd hos Häggebrink Gräv AB med asfalstkörning. Efter minskad efterfrågan av transporter kom jag in på miljötransporter, skrot, metaller, papper, glas mm på Stena Gotthard. 2003 köpte Stena Gotthard upp en lokal skrotfirma Lindbergs Metaller i Karlskrona, som jag då även körde åt.

Jag blev tillfrågad om jag ville fortsätta som transportör åt Stena Gotthard , vilket resulterade i att det blev fler fordon och anställda. 2004 var vi fem anställda på fyra fordon och verksamheten fungerade bra. Våren 2004 ringer Jan Mattsson, dåvarande ägare av Homsjö bildemontering och frågar om jag ville överta verksamheten då han skulle ta pension.

Jan och jag hade känt varandra ett tiotal år, så efter ett antal timmars funderingar, kalkyler, räkenskaper, miljöfrågor, markprover, kommunfrågor mm så gjorde vi affär våren 2004. Jan och hans anställde Bertil Ottosson med ca: 50 år i branschen stannade kvar ett halvår och hjälpte oss igång. Och det hela gick ju bra med hjälpsamma och kunniga entreprenörer.

Så hösten 2005 inser jag att demonteringsverksamheten vill jag satsa på och erbjuder därför en vän Martin Andersson, Anderssons Åkeri Kyrkeslät, att köpa åkeriverksamheten med avtal på Stena Gotthard, ink fordon och chaufförer. Överlåtandet skedde oktober 2005. Idag säljer vi våra metaller/restprodukter till Stena Gotthard istället. Samarbetet har bara bytt sin form.

Ja det var historiken bakom Holmsjö bildemontering fram till idag, där numera Torbjörn Olausson sköter om verksamheten.

Vi är Auktoriserade och godkända av Länstyrelsen och Karlskrona Kommun för destruktion och skrotning av lastbilar och tunga fordon.

# Återvinning av avfall verksamhetskod 90.119 
# Skall ni sälja eller skrota och behöver hjälp med destruktion av era fordon eller maskiner. 

Kontakta gärna oss för offert enligt överenskommelse.

SKA NI SÄLJA ELLER SKROTA OCH BEHÖVER HJÄLP MED DESTRUKTION AV ERA FORDON ELLER MASKINER?

Kontakta gärna oss och få en offert.
Vi är Auktoriserade och godkända av Länstyrelsen och Karlskrona Kommun för destruktion och skrotning av lastbilar och tunga fordon. # Återvinning av avfall verksamhetskod 90.119

Kontakta oss
Kontakt

  Skolvägen 23, 373 37 Holmsjö

  0455-910 45

  Info@trucksandparts.se

Öppettider

Måndag - fredag: 07.00-16.00
Lördag-söndag: Stängt

© Holmsjö bildemontering  |  » Om cookies  |  » Sitemap

Powered by SiteSmart